Powered By Blogger

субота, 19. новембар 2016.

Petar Jeleč: Herceg-Bosna je kvislinški projekt!


Oštar kritičar Heceg-Bosne je mladi bosanski franjevac fra Petar Jeleč, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, teolog, profesor i povjesničar. On kaže da, kao bosanski Hrvat i još k tomu Posavljak, Herceg-Bosnu smatra kvislinškim projektom koji je nanio veliku štetu prvenstveno bosanskim Hrvatima.
“Ovaj projekt iza sebe je ostavio pustoš i unesrećio na tisuće ljudi svih nacionalnosti i vjera. Čelnicima Herceg Bosne nije bio na pameti opstanak, nego podjela BiH, te su dogovorima s velikosrpskim agresorom (npr. dogovor Boban-Karadžić u Gracu) onemogućili slom velikosrpskog projekta koji i danas preko Milorada Dodika koči napredak ove zemlje”, kaže ovaj svećenik za DW. Kao povijesne činjenice navodi izdaju Posavine, početak rata s Bošnjacima i smatra da se željelo iseliti što više Posavljaka i srednjobosanskih Hrvata i naseliti ih u Hercegovini i Hrvatskoj.
“To su povijesne činjenice, koje ostaju čvrste za sva vremena i ne može ih promijeniti ni stotine medijskih, jeftinih i nepismenih pamfletića raznorazne kvaziintelektualne ‘elite'”, kaže fra Jeleč. On se prisjeća da je 18. studenog i herojske obrane i velike tragedije Vukovara utemeljena i “Herceg Bosna” kao ‘kvislinška tvorevina koja nikome nije donijela ništa dobro’.
“Naravno, osim ratnim profiterima i mnogim političarima koji su se preko tog projekta naglo obogatili i postali ‘ugledni’ građani BiH i Hrvatske”, zaključuje on.

Нема коментара:

Постави коментар