Powered By Blogger

понедељак, 4. новембар 2013.

Novi Sad – grad invalida



Piše Dr Ivo Marinić

Javne površine u Novom Sadu se iz dana u dan, sve više i više uzurpiraju od strane Parking servisa, javnog komunalnog  preduzeća čiji je osnivač grad Novi Sad. Do uzurpacije dolazi  usled stalnog proširivanja parking prostora čija se upotreba naplaćuje, najčešće po satu.  U nedostatku parking prostora, usled uzurpacije velikih površina  koje se većim delom dana ne koriste za parkiranje već zvrje prazni, Parking servis koristi metode dalje uzurpacije imovine korisnika tako što specijalnim vozilom odnosi „nepropisno“ parkirana vozila. Tog „nepropisnog“  ima jako mnogo (široke su inventivne mogućnosti tumačenja pojma „nepropisno parkiranje“). Jedna od posebnih pogodnosti Parking servisa je  stečeno pravo na odnošenje „nepropisno“ parkiranog vozila na mestu označenom za parkiranje vozila sa oznakom za invalida. To „označeno“ mesto zauzima dva a ne jedno parking mesto. To „drugo parking mesto“ služi da invalid koji parkira invalidsko vozilo(?) izađe eventualno sa kolicima u koje seda posle završene vožnje automobilom koji je parkirao. E sad, ako vi parkirate svoj automobil na to drugo mesto, tu je Parking servis, da u pratnji organa prinude (policajca) odnese vaš automobil na centralnu lokaciju u gradu. Naravno to izaziva dodatne troškove koje ćete vi platiti. A koliki su ti troškovi i ko ih utvrđuje. Pa utvrđuje ih  Parking servis,  i oni trenutno iznose 9.000,00 dinara.  E sad tek ide ono zbog čega ste izloženi ovom tretmanu. Nadležni organ vam propisuje kaznu (po republičkom zakonu o bezbednosti saobraćaja) i ta kazna iznosi 3.000,00 ili 5.000,00 dinara (1,8 do 3 puta manje od „nošenja“auta po gradu).
Da biste došli do svog auta koji je odnet „na sigurno“, morate da dođete na ideju da ga je „odneo“ Parking servis. Ali to nije lako. Tu vam priteknu u pomoć slučajni prolaznici, zabrinute komšije i drugi, koji vas obaveste kako ste ostali bez svog auta i kako da ponovo dođete u njegov posed. I uz odgovarajuće troškove (najčešće korišćenjem taksija jer je ta centralna lokacija daleko od centra grada) dolazite do Parking servisa. Tu vam „objasne“ kako ste došli u tu situaciju da vam iz poseda oduzmu vaš auto i ponude  otkup za 9.000, 00 dinara, stim da novčani iznos kazne propisan zakonom  i opažanjem težine prekršaja od strane policajca možete platiti u roku od 15 dana u korist republičkog budžeta. Otkup plaćate na licu mesta Parking servisu a ako kojim slučajem nemate novca za „otkup“ vi to možete učiniti i neki drugi dan, pri čemu plaćate „ležarinu“ ili parkiranje u dvorištu Parking servisa 1.000,00 dinara dnevno. Pa izvolte.
Sve u svemu, ova „parking greška“ vas košta najmanje 12.000,00 do 14.000,00 dinara, (zavisno od težine opažaja).  A ako poželite da vam to isto uradi sudija za prekršaje, tada vas to zadovoljstvo košta više za iznos sudskih troškova „spora“.
Videći „dobru zaradu“ na uzurpaciji prostora, Parking servis širi svoju delatnost na područje „pomoći i zaštite invalida“. E tu nema spora. Ugrozili ste invalida i morate da platite. Em je humano, em je u skladu sa evropskim propisima. I počinju po gradu da niču mesta za parkiranje  invalide (naročito ispred velikih tržnih centara i na mestima  gde se retko mogu očekivati invalidi koji voze auto), pa ispada da je Novi Sad grad invalida. Parking servis je spreman  da im obezbedi  i više mesta nego za ostali svet,  jer  se sa tog mesta može, u nedostatku parking  prostora, bar jednom dnevno ojaditi neki siromah koji  jedva sastavlja kraj s krajem. Ali zato je tu Parking servis  da brine  o invalidima.

Stalno širenje uzurpacije parking prostora kao javnog dobra, od strane jednog preduzeća Parking servisa, predstavlja ozbiljan gradski problem i dovodi do nepotrebnog  povećanje troškova života bez odgovarajućeg uticaja na uslove saobraćaja u gradu. Zbog toga bi bilo korisno da se nadležne službe lokalne samouprave pozabave ovim sada već ozbiljnim društvenim problemom, a ako to lokalni organi iz bilo kojih razloga ne mogu, da se sa tim problemom pozabave odgovarajući republički organi.

Нема коментара:

Постави коментар