Powered By Blogger

субота, 26. јануар 2013.

I Hitler je imao ''čisto nemačko pismo''
subota, 26 januar 2013 06:46 Kultura


piše: Miloš Podbarčanin

Gotica - čisto arijevsko pismo


''Lakonska'' (suštinski krajnje DRSKA i BEZOBRAZNA) izjava SNS čelnika - ''da se (nasilnim) nametanjem ćirilice u Novom Sadu ''štiti Ustav Srbije'',
Isti ne smeju pri svemu da smetnu s uma - da i Ustav - bilo koje države - MORA - biti usklađen sa Međunarodnim Zakonima,
PRE SVEGA
UN Povelji o Zaštiti Ljudskih Prava i Sloboda,
kojim se, ni po kojoj osnovi, ne može - nikakvim ''zakonima i ustavima'' - opravdati
DISKRIMINACIJA!


Etnička, manjinska, rasna, građanska.


Jer su i pisci Ustava morali da vode računa - o činjenici da srpski jezik - ima 2 - lingvistički ravnopravna pisma - i da među njima - ne sme postojati nikakva diskriminacija i favorizacija.


Multikulturalna i multinacionalna sredina kakva je Vojvodina - a koja je specifična - i u odnosu na užu Srbiju - mora imati posebno uređene Zakone (i Ustavne kategorije) - kako bi se predupredila diskriminacija manjina (kršila prava građana/ki).


Što je Nasilnim - i Zapovednim - uvođenjem ćirilice (ili još preciznije - Vukove azbuke; ćirilica je širok lingvistički pojam - vezan i za neke druge jezike) učinjeno i počinjeno - da se ISTORIJSKE manjine u Vojvodini - dodatno osete ugroženim - konsekvetno nagnaju - da li na Egzodus - Segregaciju i Getoizaciju - Nasilnu Asimilaciju.


Jer su i Adolf Hitler, i Nacisti, nakon dolaska na vlast u Nemačkoj, proglasili antičko i latinsko pismo ''ne - germanskim'' i ''ne - arijevskim'', zakonski namećući samo Frakturu i Goticu - kao nemačke!


Nacistički zakon o službenom pismu je dodatno pooštren 1941 - kada je Hitler izdao Proglas - da su i Fraktura i Kurent - pisma ''jevrejskog porekla'' - i samim tim tabu! (http://www.waldenfont.com/content.asp?contentpageID=8)


Srbija je slično uradila po pitanju latinice - koju je proglasila ''hrvatskom''?!?


Država Srbija od 90-tih naovamo, Ustavnim odredbama o službenom pismu, praktično promoviše nacističku ideologiju - jer su paralele frapantne!


Proglasiti latinicu ''ne srpskom'' (''ne germanskom'') - namećući, u oba slučaja - ''čista nacionalna pisma'' (ćirilicu odnosno goticu) - slučaj je za Međunarodne sudove za zaštitu ljudskih prava.


Jer su čak i Srbi zakinuti za pravo korištenja ravnopravnog pisma (latinice) - u službene svrhe.

Нема коментара:

Постави коментар